Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 
   

   Hibiskus na štapu (Hibiscus syriacus)

    Kupac: (niste prijavljeni)  
  Hibiskus na štapu Hibiscus syriacus Šifra artikla : 735
Naziv artikla :  Hibiskus na štapu
Kratki opis artikla :  
Stručni naziv :   Hibiscus syriacus
Grupa artikla :   Borovnice
  Visina kod isporuke :   150 cm
Težina kod isporuke :   40,00 kg
   
Cijena :  150,00 Kn     
Cijena je s PDV-om
 
KUPNJA ARTIKLA 


Količina :   kom 


 

Artikl je neaktivan !
Realna slika artikla
kod isporuke :  
         
    Detaljni opis artikla :  
Ovaj hibiscus potpuno je otporan na naše kontinentalne zime pa ga ne treba brkati s sobnim hibiskusima.
Porijeklom je iz Azije (Kina, Indija). Stručnjaci se slažu da je on jedan od najljepših kasnocvatućih grmova. Svojim snažnim rastom i obilnom cvatnjom u stanju je nametnuti se kao gospodar prostora u kom mu se da mjesto.
Lako se uzgaja iz sjemena ali za te sijance nikad ne znamo kako će procvasti. Iznenađenje je dio ove igre kombiniranja svojstava. Priroda se igra i onda bira. Pokušajte, možda uzgojite neki novi kultivar, neko čudo neviđeno, koje će cvasti samo u Vašem vrtu.
Domaći kultivati jednostrukih cvjetova lako se razmnožavaju, dok su dupli i slični specijalci nešto teži po tom pitanju. Često je jedini siguran način cijepljenje.
Botaničke karakteristike:
Visina biljke: Ovaj hibiskus je veći uspravni grm ili manje stablo koje dostiže visinu do 3 (rijetko 5) m. Dobro podnosi orezivanje pa su sve varijante moguće.
Izbojci: Izbojci su u početku dlakavi, kasnije glatki i sivi.
List: Plojka lista je 5-10 cm duga, duguljasta, više ili manje trolapa. Podsjeća na list krizanteme.
Cvijet: Cvjetovi su pojedinačni na kratkim stapkama, široko zvončasti, do 6 cm široki, bijeli, grimizni, ljubičasti ili roza s kontrasno obojenom sredinom. Vanjska je čaška trolistićava. Zvončasti vjenčić sastavljen je od 5 latica. Cvate od srpnja do rujna. Po dužini cvatnje konkurirati mu mogu samo ruže.
Plod: Plod mu je tobolac i puca na 5 dijelova. Sjemenke su mu bubrežaste i trepavičasto dlakave. Taj plod inače nije neka ljepota pa su noviji kultivari to bolji što krače zadržavaju taj tobolac na sebi.
Mogu biti raznih boja, pa želite li određenu boju morate nas konatkirati telefonski.
    Ostale slike proizvoda :  

 

 

 

 

 

 

 
     
    Uvjeti uzgoja :  
Tlo: Voli sunčani položaj, dobro drenirano, humusno, lagano kiselo tlo. Puno smo toga nabrojili ali će hibiskus, ako mora, malo spustiti kriterije i rasti dobro na večini naših tala.
Svjetlost: Voli puno svjetlo.
Hortikulturna namjena: Kao grm se sadi kao soliter u parkovima i večim vrtovima, a kako se lako razmnožava pa su mu sadnice (barem ovih jednostavnijih kultivara) nešto jeftinije, dosta je čest i kao cvjetna živica. Ako ga formiramo kao drvce može biti lijep mali soliter ili čak i drvoredni element.
Svi se cvjetni grmovi mogu upotrijebiti za formiranje neobrezivanih živica u slobodnom stilu. Nije da te živice nećemo nikako obrezivati nego ih nećemo šišati kao na primjer ligustrum, kad se sjetimo. Razmaci sadnje su nešto veći kod ovih slobodnih živica, tu ih sadimo minimalno na 1m biljku od biljke. U vrtu 10x20 m nemojte sanjati o slobodnoj cvjetnoj živici jer bi mogli završiti kao Trnoružica.
Kad je biljka mlada nešto je osjetljivija na mraz pa ju je dobro prvih godina, dok jače ne odrveni, malo zaštititi od jakih zimskih vjetrova i hladnoće. Kad je stariji hibiskus je potpuno otporan na kontinentalnu zimu.

         
    Povratak na prethodnu stranicu
 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software