Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 
   

   Japanska trešnja (Prunus serrulata Kanzan)

    Kupac: (niste prijavljeni)  
  Japanska trešnja Prunus serrulata Kanzan Šifra artikla : 3859
Naziv artikla :  Japanska trešnja
Kratki opis artikla :   Manje (do 8m) cvatuće listopadno drvo.
Stručni naziv :   Prunus serrulata Kanzan
Grupa artikla :   Borovnice
  Visina kod isporuke :   170 cm
Težina kod isporuke :   10,00 kg
   
Cijena :  224,00 Kn     
Cijena je s PDV-om
 
KUPNJA ARTIKLA 


Količina :   kom 


 

Artikl je neaktivan !
Realna slika artikla
kod isporuke :  
         
    Detaljni opis artikla :  
Prunusi su rod listopadnoga, rjeđe vazdazelenog drveća i grmlja iz porodice ružovki. Obuhvaća dvjestotinjak vrsta umjerenog područja. Listovi su im spiralni, po obodu nazubljeni (rjeđe cijeli), na peteljci koja često nosi žljezdice. Cvjetovi su im peterodijelni, potpuni, pojedinačni ili u cvastima, prašnika je više a tučak od jedne karpele. Plod im je jednosjemena koštunica, okruglasta ili nešto plosnata, sa sočnim ili manje-više suhim mezokarpom.
U ovaj vam rod spada puno vrlo ukusnih voćaka naših omiljenih. Prunusi su trešnje, višnje, šljive, breskve, marelice, bademi, sremza i trnina. Te ćemo vrste za zabavu ostavit voćarima, nije da ih mi ne volimo ali ako se o njima raspričamo ne ostaje nam mjesta za ukrasne prunuse.
Morfološke karakteristike:
Kod nas je poznata kao japanska trešnja. To je srednje veliko listopadno, cvatuće stablo koje može doseći 8-10 m visine i 5-8 m širine. U mladosti ima uspravnu krošnju a kasnije nešto rašireniju. U proljeće (svibanj) je stablo krcato prekrasnim dvostrukim (4 cm promjera), rozastim cvijetovima koji se otvaraju nešto ranije od listova ili istovremeno kad i listovi. Listovi su u početku brončane boje a kasnije tamnozelene, jajolikog su oblika i nazubljenog ruba. Cvijetovi su sterilni i ne stvara se plod. Ima jaki korijenov sustav. Lišće u jesen poprima krasne žuto – narančasto – crvene tonove.
U Japanu je ovo jedna od najcjenjenijih biljnih vrsta pa o ljepoti njenih cvjetova dovoljno govori stara japanska izreka koja kaže: „Možda jedan cijeli život nije dovoljan da se pronađe idealan trešnjin cvijet?!“. Ima atraktivne boje lišća od brončane u proljeće , tamno zelene u ljeto, pa do žute u jesen. Sadi se pojedinačno ili u grupama.
    Ostale slike proizvoda :  

 

 
     
    Uvjeti uzgoja :  
Može podnijeti djelomičnu sjenu ali najbolje uspijeva na sunčanim položajima. Najviše voli karbonatna, dobro drenirana i vlažna tla pjeskovito - ilovaste strukture. Podnosi širok raspon pH vrijednosti tla od 4.5 do 7.5. Dobro podnosi i niske temperature te gradske uvjete.
         
    Povratak na prethodnu stranicu
 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software